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[E47] 버섯 두부조림 | 색다른 추석음식 | 동그랑땡을 품은 두부 | 두부요리 | 두부조림 | 강추 두부조림 | 손님초대요…

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작성자 에이디키친 Ashley Da… 작성일21-09-11 00:00 조회5회 댓글0건

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안녕하세요 ‍♀️‍♂️
이번 한주도 잘 지내셨나요?
어느덧 추석이 성큼 다가왔어요.
그래서 오늘은 조금 색다른 추석음식인 " 버섯 두부조림" 나누려고 해요.
동그랑땡 고기가 두부 안에 쏘옥~~전을 따로 부치지 않아도,
전과 조림을 한번에 먹는 느낌의 영양만점 "버섯 두부조림"
이번 추석에 꼭 한번 만들어 보세요!!

Hello~‍♀️‍♂️
How was your week?
"CHUSEOK" is Korean Thanksgiving and it is coming soon.
We’re making a unique CHUSEOK dish using mushroom and tofu putting meatballs inside tofu will make it feel like you’re enjoying two separate dishes in one.
Try this deliciously healthy dish for this Chuseok.

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[Ingridents]
1 pack of Tofu (400g) 두부
4 oz (110g) Minced pork 간돼지고기
1 Tbsp Low sodium soy sauce 저염간장
1.5 Tbsp Oyster sauce 굴소스
3 tsp Garlic 마늘
2 Tbsp Green onion 파
1 Red pepper 빨간고추
3-4 Shiitake Mushroom 표고버섯
2 tsp Cooking wine 미림
1 tsp Potato starch 전분 with 2 tsp water 물
1/4 tsp Honey powder 꿀가루

[만들기]
1. 말린 표고버섯을 따뜻한 물100 ml에 넣고 3-4시간 정도 불려 주세요.
잘 불려진 버섯은 물기를 꽉 짜 주세요
(Tip: 버섯 우린 물은 잠시후 소스를 만들때 사용할게요)

2. 버섯 밑둥은 제거하고 얇게 채 썰어 다져주세요.

3. 고기양념: 간 돼지고기,꿀가루, 후추,미림, 간장, 굴소스, 파, 표고버섯을 넣고 버무려 주세요. 재료들을 한쪽 방향으로만 섞으면서 끈기가 생길때 까지 3-4분정도 치대어 줍니다.
(Tip:고기에 끈기가 생기면 가열을 해도 고기가 부서지지 않고 탄력있는 식감이 되요)

4. 소스 만들기: 표고버섯 우린물에 간장, 굴소스, 후추를 넣고 잘 섞어주세요.

5. 두부를 키친 타월로 싸고 그위에 작은 도마나 그릇을 올려놓고 15분정도 물기를 빼 줄게요.

6. 두부를 큐브모양으로 잘라주고, 동그랑땡소가 들어 갈수 있게 두부를 조금 파 냅니다. 이때 나이프를 너무 깊게 넣지 마시고, 두부가 부서지지 않게 살살 파 주세요.

7. 두부안에 동그랑땡소를 넣어주세요. 고기가 익으면 작아지기 때문에 고기소를 꽉 채워주는게 좋아요.

8. 중약불에 팬을 올리고 오일을 둘러주세요. 먼저 동그랑땡소 부분부터 노릇하게 구워줍니다.

9. 두부가 다 구워지면, 만들어 놓은 소스 반컵을 넣어 졸여주세요소스가 거의 다 졸여지면 두부를 접시에 담아줍니다.

10.소스팬에 오일을 두르고 마늘과 파를 넣어 볶아줍니다.
향이 충분히 우러나오면 남은 반컵의 소스와 홍고추를 넣고 한번 더 끓어주세요(홍고추 생략가능) 전분물을 넣어 소스를 걸쭉하게 만들어 줍니다.

11.소스를 두부위에 올려주고 가니쉬로 파를 뿌려주세요.

[How to Make]

1. Soak dried shiitake mushroom in 100ml warm water for 3-4 hours.
Squeeze water out of the mushroom. Save the soaking water to make sauce later.

2. Cut mushroom stem, slice, and dice the rest.

3. Marinate pork filling:
In a bowl, put minces pork, honey powder, pepper, cooking wine, low sodium soy sauce, oyster sauce, green onion, and shiitake mushroom. Mix the filling until well combined, stir in one direction.
Throw and beat the pork filling. Once the patty has a glutinous consistency, it will not break apart when heated with a chewy texture.

4. Wrap tofu with paper towels. Place a weight, like a cutting board on top of the tofu to squeeze out moisture for about 15 minutes until paper towels stop absorbing moisture

5. Cut the tofu into cubes.
Use a knife to cut along the edge. Do not stick the knife too deep. Carefully take out the middle part. Put the filling inside the tofu. It gets smaller once cooked so try to fill it as much as you can.

6. Heat the oil over medium heat. Put filling side down, fry until pork filling is golden brown. Fry all the sides.

7. Pour the half cup of the sauce, When the sauce is reduced, transfer tofu to a plate

8. In the pan, add oil, garlic, green onion stir until fragrant. Add the rest of the sauce and red pepper. (Red pepper is optional) Add potato starch to thicken the sauce.

9. Pour sauce over the tofu and garnish with some green onion

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